Raleigh All Chrome Superbe Roadster

Dit is de koning, de Rolls Royce van de fietsen: de Raleigh All-chrome. Onnodig om uit te leggen waarvoor de naam staat... het ding blinkt als een spiegel!!


 


Zo is ie binnengekomen, ingevet, en nog op zijn originele banden.

Deze fiets werd volgens sommige bronnen door de Raleigh Factory als geschenk gegeven aan het "hogere" personeel wanneer ze in pensioen gingen. Een mooi afscheidsgeschenk, als je het mij vraagt.
Hij werd ook "Boss Bike" genoemd, omwille van zijn glitter.
Andere bronnen beweren dat de fiets aan goed verkopende dealers werd gegeven, om als reclame-object in etalages te dienen. Vreemd toch dat niemand de echte geschiedenis van deze fiets kent, alhoewel hij nog maar een goede 30 jaar oud is. Wachten op het Raleigh-boek dat in november 2011 zal uitkomen...Het is in elk geval een fiets die zeker niet in grote aantallen gebouwd werd. Ik heb slechts weet van 3 andere exemplaren, waarvan 2 in Frankrijk. Ik zou ze willen verzamelen, maar de prijzen die ervoor gevraagd worden swingen een beetje de pan uit.

Die van mij is van 1979. Gekocht van een Nederlandse mevrouw in Utrecht, die haar inboedel aan het verkopen was, omdat ze zou emigreren naar Turkije. Er was ook nog een damesmodel in dezelfde staat, maar daar was haar ex-man mee gaan lopen... Rare jongens, die Nederlanders! Je zou verwachten dat de man het herenmodel zou meenemen, maar neen... Nu ja, mijn geluk!

Er staan in elk geval nog geen 100km op de spreekwoordelijke teller: er is niet de minste slijtage aan te zien. Toen ik hem kocht, was hij volledig ingevet tegen het roesten. Dat heeft mij wel een aantal uurtjes werk gekost om hem opnieuw te doen blinken. De originele banden van het merk Raleigh stonden er nog op, maar ze waren niet meer te berijden. De Schwalbes Delta Cruiser zijn een waardig alternatief.
Het zadel, de B33, zit als een salon.

Het is meer een fiets om naar te kijken en te genieten, meer dan om ermee te rijden, vind ik. Mensen stoten elkaar aan en wijzen naar mij. Dat is eigenlijk vervelend. Ik zou er liefst onzichtbaar mee rondrijden. Maar dat gaat niet met al die glans. Ook geen fiets om kilometers mee te malen: hij weegt zowat 21kg!


 
 
 
Update 15/10/2012: de chrome heeft een andere eigenaar gekregen.... Een verzameling moet dynamisch zijn en evolueren.
 
Soms moeten er zaken verdwijnen, om plaats te maken voor weer nieuwe zaken. Over die nieuwe zaken misschien binnenkort meer.
 
Tim uit Brugge: verzorg hem goed!