zondag 12 mei 2013

Een crossover project

Half Vlaanderen loopt tegenwoordig rond met een smartphone. Ik ga hier geen polemiek starten over de meerwaarde die zo 'n toestel heeft voor sommigen, maar toch. Ongelooflijk nuttig toch dat je nu - hijgend en puffend boven op een berg - op internet kan opzoeken wat "respiratoire insufficiëntie" betekent?! Om maar te zwijgen van al die apps, waarbij je kan zien waar er nog hoeveel parkeerplaatsen vrij zijn. Of waarmee je een man kan "scannen" om te beoordelen of hij wel bij je past. Geweldig allemaal.

Ik zou een smartphone ondermeer gebruiken als gps op de fiets. Of om op de hoogte te blijven van mogelijke rampspoed op mijn werkplek. En zo kan ik nog wel een aantal nuttige toepassingen bedenken.

Maar ... mijn werkgever is van mening dat ik dat niet nodig heb. Vindt dat - in tegenstelling tot de privé, waar ze tegenwoordig smijten met dergelijke prullaria - gemeentepersoneel geen externe materiële motivatie behoeft. Vindt dat onze loyaliteit en werklust maar spontaan moet komen voor dat hoge maandsalaris dat we krijgen. Vindt dat het contrast tussen those who have and those who have not behouden moet blijven. Want "de top" laat op elke vergadering toch ostentatief blijken dat zij er wel één hebben. Een paar jaar geleden wist je pas dat iemand een gsm droeg als hij afging in zijn broek/handtas. Nu liggen de 'kaarten' meteen op tafel, for everyone to see. Mijn internet-toegang werd zelfs contractueel uitgezet. Vroeger konden we nog eens 'wappen', weet je nog, lang geleden?

Ik wil hiermee eigenlijk gewoon motiveren waarom ik mij, decadent wijf, een fiets-gps heb moeten aanschaffen. Alé moeten... We moeten mee met de tijd hé. En geef toe, het is toch een goede aanvulling (geen vervanging) van de gewone wegenkaart. Nooit meer sukkelen in een grote stad, maar nu gewoon recht op het doel af.
Maar in een fietstas zal die gladde touchscreen toch vlug verhakkeld geraken. Dus schakelde ik de hulp van mijn echtgenote in, die zich hobbygewijs graag achter haar naaimachine zet. 
Het resultaat van een eenzame avond is een multifunctionele tas voor zowel mijn telefoonbak als voor de gps! En dit in modieus fluo-geel. Geef toe, dat had Apple niet kunnen bedenken hé? Moet ook niet, want zij hebben een echte multifunctional.
Prachtig toch, hoe mijn vrouw mij steunt in mijn fietsavontuur. Zo is ze altijd bij mij als ik wegkwijn van eenzaamheid op een verlaten landweg in Noord-Frankrijk. "Zelf gezocht!", hoor ik haar nu onverbiddelijk denken...


1 opmerking: